İçerik Slayt

Bilgi

Off Grid (Akü Yedeklemeli Sistemler)

OFF GRİD Sistemler 1

Bu yazımda Şebeken Bağımsız (Off Grid) Solar Sistemlerin çalışma prensibini, bünyesinde bulunan bileşenlerin görevlerini ve avantajlarından bahsedeceğim.

Şebeken bağımsız (off grid) solar sistemler; ada tipi sistemlerdir. Tüketilen elektrik sadece solar paneller tarafından üretilir. Tüketim fazlası elektrik aküler tarafından depolanır. Bu tür solar sistemler şebekeden uzak kullanımlar için uygundur.

Güneş panelleri tarafından üretilen DC elektrik doğrudan kullanılır ve kulanım fazlası aküler aracılıyla depolanır.
Elektrik hattının bulunduğu alanlarda akü bir sistem kurulması ekonomik değildir. Bu nedenle off grid sistemlerin kurulduğu yerler elektrik hattın uzak yayla ve dağ evleridir.

Bir off grid sistemi oluşturan temel bileşenler sırasıyla; güneş paneli ,akü, şarz regülatörü,inverter ve solar trackerdır. Gelin bu bileşenleri yakından tanıyalım. Ayrıca güneş paneli regülatör gibi bileşenleri tanımladığımız on grid sisemler yazımıza bakınız.

OFF GRİD Sistemler Resim 2

Akü

Güneş panelinin ürettiği kulanım fazlası DC elektriği kimyasal enerji konumunda depolayan elektro kimyasal bir aygıttır.

Şarz Regülatörü

Solar panellerinden gelen akımı ve gerilimi (voltajı) “regüle” ederek (dengeleyerek/yöneterek) akünün aşırı derecede şarj edilmesini engelleyen cihazdır.

Solar Tracker

Sistemde bulunması zorunluluğu olmasa da güneşi takip eden sistemlerde kullanılır.
Gelin şebekeden bağımsız(off grid)solar sistemlerin avantajlarını ve kulanım yerlerini yakından inceleyelim.

Şebekeden Bağımsız (Off Grid) Solar Sistemlerin Avantajları ve Kulanım Yerleri

  • Elektrik iletim hattından uzak veya olmadığı durumlarda iletim hattına bağlanmaya kıyasla daha ekonomik bir uygulamadır.
  • Yakıt veya iletim/dağıtım maliyeti yoktur.
  • Adım adım kurula bilir, enerji ihtiyacına göre revize edilebilir bu sayede esnek bir kurulum maliyetine sahiptir.