Bu yazımda Şebekeye Bağlantılı (On Grid) Solar Sistemlerin çalışma prensibini, bünyesinde bulunan bileşenlerin görevlerini ve avantajlarından bahsedeceğim.
Şebekeyle bağlantılı (on grid) solar sistemler; solar paneller tarafından tutulan elektriği depolamadan üretildiği yerde satılması veya tüketilmesi prensibine dayalı olarak çalışmaktadır. Bu tür solar sistemler evsel kulanım veya yüksek güçte santral sistemlerinde kullanılır.
Güneş panelleri tarafından üretilen DC elektrik, merkezi şehir sistemine bağlı yüksek çevrim gücü olan inverterler ile doğrudan şebekeye iletilir.
Şebekeye bağlantılı (on grid) solar sistemlerin çalışmasında üç ana bileşeni vardır. Bunlar;
On grid Solar sistemlerde güneş panelleri elektriği ürettiği ve şebekeye ilettiği için panellerin voltaj değerleri önemlidir. İnverterlerin çalışa bileceği voltaj bandına göre paneller bağlanmalıdır. Panellerin güç değerine göre voltaj ve akımın değiştiği unutulmamalıdır.
İnverter, şebekeye bağlı sistemlerin ana parçasıdır. Güneş panellerinden alınan DC elektriği AC elektrik enerjisine dönüştürür. İnverterlere data logger bağlanarak ürettiği elektrik gücünü cep telefonundan takip edebilmektedir.
Çift yönlü elektrik sayaçları, tek yönlü elektrik sayaçları gibi şebekeden gelen elektriği konuta iletir. Tek yönlü sayaçtan farkı ise harici bir yerden üretilen elektriği de elektrik şebekesine iletmesidir.
Gelin şebekeye bağlı sistemlerin avantajları ve kulanım yerlerini yakından inceleyelim.